Friday, March 13, 2009

Living Together

Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) yang agak membosankan sewaktu semester ini… Peperiksaan berlangsung, bermakna tiada kelas, tiada aktiviti PnP untuk ditinjau… hmm.. termenung panjang bila dipelawa untuk mengawasi peperiksaan…sudahlah komunikasi dan interaksi yang lemah dengan kanak-kanak..alahai...maklumlah, anak bongsu… manalah ada adik untuk dihiraukan..

Sewaktu dilema bosan membelenggu jiwa, rakan se’PBS’ menunjukkan satu buku ‘Animal Life Living Together’ oleh Brimax… ada gambar kulit hadapan buku ; dua ekor Chimpazzi yang sedang melihat satu sama lain dan menghulurkan tangan.. hm..lantaran terlalu bosan, buku tersebut dibaca sekali lalu... Tertarik dengan kandungan buku ini, walaupun Bahasa Inggeris, dek kerana ada sedikit asas-asas bahasa ini, tak la susah untuk difahami, lagipun buku ini untuk standard sekolah rendah, bahasanya mudah difahami dan lengkap beserta gambar-gambar haiwan yang comel-comel belaka..kecil tapi padat..

Animal together, living in groups, leaving the groups, safety in number, hunting for food, thousands together, sleeping in winter, keep warm
dan banyak lagi subtopiknya… Canada Geese hidup bersama-sama dalam kumpulannya, kangaru hidup dalam kumpulan mobsnya, girafah berada dalam bilangan tertentu dalam kumpulannya, semut membina sarangnya, lebah bekerja dengan pembahagian tugasnya, rattlesnakes hidup berhibernasi sewaktu musim sejuk, remora hidup bersama-sama shark.. Subhanallah.. mampukah semua ini berlaku secara kebetulan.. tidak lain tidak bukan Allah Ahsanul Khaaliqin yang mengilhamkan ke atas makhuk-makhlukNya…

Tiba-tiba terfikir, patutlah Allah suruh belajar dari alam ini.. banyak iktibarnya walau hanya dari seekor haiwan yang kecil.. Hebatnya Dia.. Selayaknya hanya Dia berhak disembah dari patung-patung yang Sukmun, Bukmun, ‘Umyun!

‘Living together’ boleh disamakan dengan kerja-kerja dakwah atau dalam erti kata yang lain Jemaah.. ah..dunia sekarang, bila mana disebut Jemaah, begitu sensitifnya.. jihad pun dipandang serong.. kenapa perlu ada rasa sensitif dengan istilah Jemaah dan Jihad? Jihad disinonimkan dengan keganasan walhal tidak sebenarnya, mana mungkin Konsep Syumuliyyah yang Salim itu keganasan.. tak masuk dek akal… begitulah, Ghuzwatul Fikr yang dilancarkan, menghapuskan ‘jiwa-jiwa’ Islam secara halus…

Berbalik kepada ‘Living Together’tadi, melihat kepada penciptaan lebah contohnya.. Subhanallah, dalam Al-Quran sendiri dinyatakan dalam surah An-Nahl ayat 69 maksudnya:
“ Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir ”

Lihat sahaja cara lebah ini bekerja atas ilhamNya.. tugas-tugas lebah ‘dibahagikan’ mengikut ‘individu-individu’. Masing-masing mempunyai tugas tersendiri..cleaning cells, nursing young, finding food, guarding the nest..
When worker honey bees find some new flowers, they return to the nest and dance, as they twist and turn the dance shows the others how far away the flowers are and in which direction the bees must go…



‘Living Together’
bermakna mengenali,memahami, tolong menolong, melindungi satu sama lain, kerjasama dan banyak lagi… Sekecil-kecil kerja seperti tugasan ‘assignment’ pun kalau boleh ‘ala puan…, lagi mudah kerja group, kami busy, tak dan nak buat sorang-sorang, assignment lain banyak lagi…’ apatah lagi dalam kerja-kerja Islam, mana mungkin mampu melakukan dakwah secara bersendirian…Hidup berjemaah menyenangkan bukan menyusahkan…kalau kita perhatikan, sekecil-kecil haiwan ini pun bersatu atas Ilham Allah, perlu tak manusia yang berpecah belah, bergaduh sesama sendiri sedangkan dia punya akal untuk berfikir…?

kadang-kadang berdepan dengan jiwan-jiwa dan ragam manusia banyak memberikan kita peluang dan ruang untuk memahami dan merasai pelbagai jenis emosi.. suka, duka, gembira, pilu, terkilan, sakit hati dan berbagai 1001 jenis emosi.. Namun, bukan emosi perlu diturutkan, bahkan emosi perlu mengikut akal yang waras dan yang dipandu wahyu.. hakikatnya, hubungan sesama manusia ini akan membuatkan kita matang dalam berfikir mahupun bertindak..

Moga konsep ‘Living Together’ haiwan-haiwan diaplikasikan dalam kehidupan seharian sebagai hamba kepada Tuhan bukannya konsep ‘Living To Get Her’ iaitu pengabdian kepada cinta insan…

p/s : moga kita semua berpegang pada tali Allah yang satu walau kita berbeza ; fizikal, emosi, sikap dan semua aspek, sebab itulah perlunya kita mencari persamaan dalam perbezaan.. Akidah yang bertuhankan Allah yang Esa..itulah persamaan kita!

2 comments:

  1. lagu inteam stand together pun bleh selit sekali dalam post ni.. bkn best jer, malah meaningful lirik nye..

    PBS kali ni sekolah belah2 sana sume kene jaga exam.. sib la sekolah yg ana g baru abis exam minggu lepasnya.. so, xde la bosan sangat.. tp setakat ni xpernah pbs jaga exam lagi.. rasa cam nk try jer..

    ReplyDelete
  2. boleh je nak try.. hari tu time jaga exam, 'ustzah' ni bgtau murid2 suruh diam, wat tak layan.. tapi bile kwan2 'ustz' ni tunjuk je muka dpn pintu..alahai senyap semua! huh..hairan btul

    ReplyDelete