Monday, June 28, 2010

KITA sama walau berBEZA

Dilahirkan pada 1917 , ZAINAB AL GHAZALI AL JUBAILI merupakan pengasas Jama'at Muslimat . Penubuhan Jama'at Muslimat pada tahun 1937 ini bertujuan untuk memberikan pendidikan kepada wanita-wanita Islam disamping memberi bantuan kepada ahli keluarga yang kehilangan tempat pergantungan setelah ketua keluarga mereka dipenjarakan oleh pemerintah Mesir pada masa itu.

Dalam tahun 1937 ini juga, Zainab telah bertemu dengan pemimpin Ikhwanul Muslimin pada masa itu iaitu As Syahid Hassan Al Banna yang sedang cuba menubuhkan satu cabang khusus untuk muslimat dalam Ikhwanul Muslimin. Jama'ah Muslimat kemudiannya dijadikan satu cabang dari gerakan Ikhwanul Muslimin . Bagaimanapun, pada awal penubuhannya, ia tidak terikat dengan Ikhwanul Muslimin hinggalah berlakunya peristiwa pembubaran Ikhwanul Muslimin pada tahun 1948. Segala harta Ikhwan telah dirampas, cawangan-cawangannya ditutup dan beribu-ribu ahli Ikhwan telah ditangkap. Setelah peristiwa ini, Zainab memikirkan semula saranan awal Hassan Al Banna agar Jama'at Muslimat bergabung dengan Ikhwanul Muslimin dan akhirnya pada tahun 1948, Zainab Al Ghazali sebagai pengerusi Jama'at Muslimat telah memberikan bai'ah kepada Hassan Al Banna.

Bagaimanapun tanggal Februari 1949, komplot untuk membunuh Hassan Al Banna telah dilaksanakan dan akhirnya gugurlah seorang pejuang Islam yang gigih. Perjuangan beliau telah disambung oleh Al Imam Mursyid Hassan Al Hudaibi. Terdapat satu peristiwa menarik berkenaan dengan Hassan Hudaibi ini. Dalam tahun 1954, Jamal Abdul Nasser telah mengeluarkan perintah hukuman gantung kepada As Syahid Abdul Kadir Audah, As Syeikh Muhammad Fargali, Hassan Hudaibi dan beberapa orang lagi. Walaubagaimanapun, Hassan Hudaibi diserang penyakit jantung secara tiba-tiba dan doktor meramalkan bahawa beliau hanya boleh hidup beberapa jam sahaja lagi. Jamal Abdul Nasser mengampuni beliau kerana menyangka bahawa beliau akan mati keesokan harinya. Dengan kekuasaan Allah, umur Hassan Hudaibi masih panjang dan beliau akhirnya ditangkap dan dihantar ke penjara tentera buat kali kedua. Hassan Hudaibi merupakan seorang pejuang yang sejati dan begitu berani . Sewaktu beberapa orang Ikhwan yang sudah lemah kerana berada lama dalam perjuangan mengajukan cadangan agar Ikhwanul Muslimin bekerjasama dengan golongan pemerintah yang taghut, beliau telah menyuarakan pendapatnya yang masyhur:"Aku tidak memaksa seseorang bersikap tegas dan berani mengikut pendirianku tetapi aku mengingatkanmu bahawa sesungguhnya dakwah Islam tidak pernah tertegak walau sehari dengan orang-orang yang telah mengambil sikap bertolak ansur".

Pendapatnya ini dilahirkan sewaktu beliau berumur 80 tahun dan beliau terus kekal dalam penjara dan hanya dibebaskan setelah kematian Jamal Abdul Nasseer. Awal Ogos 1965, Jamal Abdul Nasser mula membuat perancangan untuk menangkap barisan pemimpin harakah Islamiah. Perancangan ini didalangi oleh perisik-perisik Amerika dan Russsia yang di susun oleh Zionisme Antarabangsa. Untuk mengaburi mata orang ramai, rejim Jamal Abdul Nasser telah menuduh Zainab dan pemimpin-pemimpin Ikhwanul Muslimin yang lain seperti Syed Qutb dan Hassan Hudaibi merancang pembunuhan Jamal Abdul Nasser dan 4 orang menterinya. Hasilnya, beribu-ribu orang ahli Ikhwanul Muslimin telah ditangkap. Zainab sendiri telah ditahan pada Jumaat, 20 Ogos 1965. Beliau kemudian telah disumbatkan ke penjara dan di sana beliau melihat bagaimana anggota Ikhwanul Muslimin diseksa dengan teruk. Ada yang digantung, dicambuk dan dicakar-cakar oleh anjing ganas setelah mereka disebat. Zainab sendiri disiksa dengan kejam termasuk dipukul dengan teruk, disumbatkan dalam penjara air dan diancam untuk dirogol. Walaupun beliau berada dalam kesakitan kerana disiksa, namun dengan pertolongan Allah beliau berjaya menewaskan askar yang diperintahkan untuk merogolnya.

Untuk mengaburi mata rakyat, pihak pemerintah telah mengaturkan agar ahli-ahli Ikhwan yang ditangkap dihadapkan ke muka pengadilan pada 17 hb Mei 1966. Hasil dari perbicaraan yang berat sebelah ini, barisan pimpinan Ikhwan seperti Syed Qutb, Abdul Fattah Ismail, Yusuf Hawash dan lain-lain dijatuhkan hukuman gantung. Zainab dan Hameedah Qutb pula masing-masing dijatuhkan hukuman penjara sebanyak 25 tahun dan 10 tahun dengan kerja berat Semasa berada dalam tahanan inilah, Jamal Abdul Nassser mati. Akhirnya pada 10 hb Ogos 1971, Zainab telah dibebaskan dari tahanan setelah 6 tahun mengalami pelbagai penderitaan.

***

Kisah ini saya copy dari internet. Sudah lama tersimpan kemas di dalam folder Sirah. Koleksi artikel islami. Dan juga sudah lama saya mahu post entry ini. Mungkin saranan kuat dari sahabat saya agar membaca kisah Zainab Ghazali Al-Jubaili ini, saya juga mahu agar kita semua menghayati sirah ini. cukup getir. Tapi yang getir inilah perjuangan.

Diciptakan dari gabungan X (XX) dan dilahirkan sebagai perempuan, kaum hawa ini seringkali dianggap sangat lemah dan tidak layak digandingkan bersama lelaki dalam segala aspek. Mereka dianggap sangat lemah dari semua aspek. Fizikal dan emosi. Juga..suatu ketika zaman jahiliah, kaum hawa seringkali dianggap hina, punca kemiskinan dan ditanam hidup-hidup. seolah-olah kaum hawa tidak layak hidup di atas muka bumi. Tidak layak!

“Dan apabila seseorang dari mereka diberi khabar gembira dengan kelahiran anak perempuan, hitamlah ( merah padamlah ) mukanya dan dia sangat marah.Ia menyembunyikan dirinya dari orang ramai,disebabkan buruknya berita yang disampaikan kepadanya. Apakah dia akan memeliharanya dengan menanggung kehinaan ataukah akan menguburkannya ke dalam tanah (hidup-hidup)?. Ketahuilah, alangkah buruknya apa yang mereka tetapkan itu ” (An Nahl : 58-59)

Nah.. segalanya digambarkan oleh Allah tentang kedudukan wanita pada zaman itu. Ya Rasulullah. Terima kasih.. kerana… tanpa Islam yang diwahyukan dari Allah, tidak mungkin adanya kami di sini…

***

Sesekali.. saya membayangkan diri saya di dalam keadaan genting yang dihadapi oleh Zainab Al-Ghazali Al-Jubaili. Sukar rasanya. Anda ingat mudah bila mana seorang perempuan..yang lemah jiwanya…yang kadangkala dikuasai emosi diancam dengan kejam? Dipukul, disumbatkan ke penjara dan diancam rogol??
Itu namanya penderaan fizikal dan gangguan emosi! Di mana kekuatannya sebagai perempuan? yang sememangnya kita tahu… takkan mampu memberontak dengan kekuatan fizikal. Ngeri! Jawapannya.. Nusrah Allah. Hakikat. Realiti.

Saya cukup menyukai kata-kata Al-Imam Hasan Al-Hudaibi kepada Zainab Al-Ghazali Al-Jubaili. Mampu menaikkan semangat saya.. “teruskanlah perjalanan dan jangan pandang ke belakang, jangan melihat kepada kedudukan lelaki ataupun kemasyhuran mereka, kerana kamu sedang membangunkan sebuah bangunan baru dari asasnya”

Medan ini.. tidak pernah kenal erti JANTINA, peranan lelaki dan perempuan dinilai Allah. Sama.

Saya dan anda..

Kisah Khadijah dalam membantu Rasulullah s.a.w
Kisah asma’ dalam membantu penghijrahan Rasulullah s.a.w dan Abu Bakr ke Madinah
Kisah Zainab Ghazali al-Jubaili dalam mendukung perjuangan assyahid Imam Hassan Al-Banna dalam Ikhwanul Muslimin..

Siapapun kita.. lelaki dan perempuan. Kita dicipta saling melengkapi. Kekurangan dan kelebihan..Saling berperanan.. di dalam medan ini.. gunakan kelebihan untuk menampung kekurangan dan gunakan kekurangan untuk meningkatkan kualiti diri.. kurangkan diskriminasi, tingkatkan penghormatan..

Kita sama walaupun berbeza.

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasulnya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah, sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana ” ( At Taubah- 71)


Kerana jalan ini..
kita lalui bersama…

No comments:

Post a Comment