Tuesday, May 24, 2011

Susah.. Senang?

hari ni..hari ni...

rasanya seluruh maktab akan cakap 'susah'
terutamanya yang kos agama ni lah!

aiii...xapa2 syahida!
its ok... ok..ok ^__^

Allah ada.. tawakkal..tawakkal..

"It's not how many time you revise that matters, it's how strong do you hold on Him"

semoga berjaya buat semua sahabat2... =p

ok. dah. kita ttup buku AR.

sem depan belajo ape?
+semangat nihh!+

Monday, May 23, 2011

huuu...

bismillah...

ini hari yang,... sangat2 menuntut aku supaya SABAR dan REDHA ^__^

study sikit2 bru (yang ni kena salahkan diri la kan?)

pergi usrah.. (Alhamdulillah ;D )

housemate semua pg rumah kwn.. jadi tinggal seorang , kemudian takut! bimbang ada sesuatu yg buruk berlaku (mencegah lebih baik dari mengubat)

kemudian, x smpat keluar maktab. tayar moto pancit.. aeee???

uhuuu.petang tadi.. pertama kali dalam hidup. disaman polis kerana masuk one way... aihh... tapi akhirnya polis tu sngt ramah.. tiba2 bbual panjang dengan polis td.. lupa, aku seorang GURU =)

+++
kemudian.. senyum dan fikir.
ada sesuatu yang Allah nak elak dari benda buruk berlaku!
Alhamdulillah. Subhanallah! Allahuakbar!

kemudian..sedar. yang Allah elak sesuatu yang buruk kerana Dia sgt sayang kitaa.. dan kerana Dia maha Mengetahui... dan juga dia tahu segala hikmahnya..

kini.. terkandas di rumah kawan. Allah ada ssuatu ^__*

Thursday, May 19, 2011

Tribute ~ Sis Aisyah

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. Alhamdulillah.

Sentiasa bersyukur. Walau hanya seketika bertemu. Allah kurniakan satu nikmat yang besar.
Nikmat ukhuwah. Nikmat iman. Nikmat mengasihi kerana Allah. Sejauh mana kasih sayang ini, Allah sahaja yang tahu~

Hari ini, ulangtahun kelahirannya. Selalu berdoa buatnya.. moga Allah mempermudahkan segala urusannya. Dunya dan akhirah.

Mungkin orang tertanya2.. kenapa begitu bermakna pertemuan ini?

Jawabku. Kerana dia akhawat. Sungguh! Kerana dari Allah, melalui dia..

Kerana dialah yang membuatkan aku berfikir.

Atas tujuan apakah aku di sini?

Apakah yang telah aku lakukan untuk Islam?

Hanya 1 ayat dari dia.. ‘cuba balik fikir, nak buat apa dekat adik2’ – masa tu.. masa mood main2 dalam usrah. Masa tu mood yang sangat jahiliah. Bila fikir balik. Malu pun ada! Huuu

Still ingat. Usrah yang berlatarbelakang sunset!

Masih ingat.. masih ingat!

Dan selalu ingat. Pesan dia ‘ walau seorang, daawah perlu berjalan!’ – waktu tu aku tak pernah cakap, aku sangat sedih dan selalu rasa berat keseorangan..

Masih juga ingat ‘kerana minority kita akan saling menguatkan’

Masih ingat nasihatnya tentang ‘logam’ dan kerana ‘logam’ lah menjadikan aku sentiasa berkobar-kobar!

Sis! Jauh atau dekat. Terima kasih untuk segalanya. Terima kasih kerana sudi memimpin tangan ini ke satu jalan. Yang jalannya jauh, tetapi dengan adanya dia..jalan ini menjadi dekat. Yang susah menjadi senang. Dan yang gelisah..sentiasa bertukar menjadi tenang!

Semoga Allah mempermudahkan dan menerima segala amalnya. Amin

Selamat hari lahir!

*hiii...dia tak tau ad blog.. rasanya dia xbaca.. but masih nak post..sebab dia murabbi yang terlalu istimewa!

Monday, May 16, 2011

exam


bismillah,
salam alayk..

tolong baca! kerana buat saat ini..anda adalah pendengar saya...huhu..

sungguh! ada 1 hari setengah je lagi nak exam Bimbingan dan Kaunseling. walau aku suka sangat bab2 kaunseling nii, tapi time jawab exam.. =( entahlah! xda la apa sgt pun..cuma terasa serabut..tak tau nak stat dari mana.. tension bl tgk kwn2 pkt study. down!

huu.. seperti post2 sblum ni.. 'muharikah' menulis.. semoga Allah memenangkan da'wah dengan usaha kita..mbuatkan aku sikit2 smgt! tp malas tu msih ada~ eh, bukan malas! tapi blur, mcm ak ckp..xtau nak stat dr mana.hukhukk...

ok.. skg ni, petang ni bru smpat..nak bkk buku balik.. pas makan2 n tunai kwjipan hambaNya..

insyaAllah..

just hold on sayang! go on sayang!

berjuanglah walau dalam keadaan berputus asa.
haisy..sayang! abu ayyub al-ansori, berusia pun masih tekad nak bebaskan konstantinople. inikan aku yang muda2.. yg ada smgt..yg ada jiwa yg sgar. xkan nak bjuang untuk stdy pun xkuat??

'infiru khifafan wa thiqola' - atTaubah~

sayang! kamu kena kuat. kerana kamu mbawa tugas berat. 'Da.Ie' - daie Ikram? hehheee...

fight! survive!

hilangkn rasa gundah2 gulana..kerana ia dr syaitan utnk lemahkan smgtmu!
krn dia tahu..jika kamu survive, dakwh kan berjalan laju... ( ^__^ ) betul ke? insyaAllah

ayoo..! jom study! ini JIHAD! semoga Allah menangkan kita semua di atas jihad ini..

pendengarku.. terima ksih! krn mgkin saat anda baca post ini, ak sdg mbaca bku..berlatih tubi, bhempas pulas.. doakan aku.. ak tak kuat seorang! lantas..ak plukan doa kalian! sungguh..
doakan agar Allah mudahkkn sgl urusan ini..

percayalah.. bagimu jua apa yang didoakan!
amin..

Allahumma yassir wala tu'assir.
berjihadlah!

Anda banyak masalah?


Diceritakan bahawa seorang lelaki menghadapi pelbagai masalah yang sangat berat. Hatinya runsing, fikirannya kacau bilau memikirkan jalan penyelesaian yang tak kunjung datang. Pintu-pintu harapan bagaikan tertutup rapat, tidak tahu arah mana hendak dituju, kepada siapa hendak mengadu?

Akhirnya dia membuat keputusan untuk bertemu dengan seorang hakeem (orang bijak pandai), mudah-mudahan dia dapat memberi nasihat berguna dan menunjukkan jalan penyelesaian kepadanya.

Setelah bertemu dengan hakeem tersebut, dia berkata:
- Wahai Hakeem, sesungguhnya aku datang kepadamu untuk mengadu masalah yang aku hadapi, yang membuat aku sangat tertekan, tidak ku temui jalan penyelesaiannya. Maka bantulah aku!
Setelah meneliti wajah lelaki itu, Hakeem berkata:
- Aku ingin bertanya kamu dua soalan. Kamu mesti menjawabnya
- Silakan wahai Hakeem
- Adakah kamu datang ke dunia ini dengan membawa semua masalah-masalah itu brsama dengan kamu?
- Tentunya tidak!
- Adakah kamu akan tinggalkan dunia ini dengan membawa semua masalah-masalah itu bersama dengan kamu?
- Tentunya tidak!
- Perkara yang kamu tidak bawa bersama semasa kamu lahir, dan kamu tidak mahu membawanya bersama ketika kamu mati, maka selayaknya janganlah kamu jadikan masalah ini membenani dirimu. Jadilah kamu seorang yang banyak bersabar dalam menghadapi karenah dunia. Hendaklah pandanganmu ke langit lebih lama daripada pandanganmu ke bumi, nescaya kamu akan perolehi ap yang kamu cari.

Mendengar nasihat itu, lelaki itupun kembali dengan dada yang lapang,fikiran yang tenang dan hati yang girang sambil kata-kata Hakeem diulang-ulang:
- Perkara yang kamu tidak bawa bersama semasa datang, dan kamu tidak akan bawa bersama semasa pulang, maka jangan jadikan ia sebagai beban!

Tambahan beberapa bayt syair karya Imam ash-Shafi’ei:

Biarkan hari-hari berbuat apa yang dia mahu
Tenangkan jiwamu apabila telah berlaku apa yang ditentu
Jangan mengeluh lantaran peristiwa yang berlaku pada malam-malam yang lalu
Kerana segala peristiwa di dunia ini tiada yang akan kekal begitu

+++
Ustazah Maznah Daud ^__^

Sunday, May 15, 2011

Allah ada pada setiap keadaan!

salam alayk~ sekian lama..x updet blog. bukan apa, mslh line, mslh masa, mslah dan mslh2 lain lgi lah!

aku mahu menulis sesuatu.. untuk bercakap kpd hati sndiri.. yg kdg2 ragu, kdg2 ykin.. yg hatinya mudah dpengaruhi..kerana sllu direbuti..

semalam.. hmpir 3x tlintas di fikiran aku.. 'eh, 3 hari lgi exam! cmna ni.. '
masa tu ada prog kot! dalam hati. Allah tolonglah aku~ then, untuk tepis apa y syaitan bisikkan.. aku bkak surah Muhammad ayat 7..

dan hati yang galau..bertambah yakin! Allah itu ada..

then, hari ni..berpagi2an bangun *ceh..smgt nak study :p *
bukak fb dlu ^__*, trjumpa link dr pnulis MUHARIKAH... blog yg sllu ak baca~
ditulisnya ALLAH PASTI BERSAMAMU..

+++

Allah suruh kita berusaha untuk kita DAPATKAN PAHALA dari Allah.

Untuk mendapat pahala jihad.

Bukan untuk mendapatkan keputusan.

Kerana keputusan yang baik, kejayaan yang cemerlang, adalah hadiah dan rahmat dari Allah.

Kejayaan datang BUKAN kerana usaha kita.

Dan kita perlu sangat benar-benar bersungguh-sungguh dalam study kerana kita nak sangat Allah menangkan Islam dan dakwah. Dan kita mahu sangat agar study kita tak menjadi fitnah buat dakwah. Dan kita benar-benar mahu Allah bantu kita dalam ijazah, agar dengan ijazah ini dapat melajukan kita dalam dakwah.

Makanya, study itu menjadi ibadah teragung dan termulia, kerana kita benar-benar berharap Allah menangkan dan mudahkan dakwah ini, bila kita dapat kejayaan dalam study kita ini.
Dan kerana itu , doa kita sendiri dihalakan kepada itu: Berdoa kepada Allah agar Allah bantu kita dalam ijazah, agar Allah dapat menangkan dakwah melalui ijazah itu.

Dan di situlah, kamu akan rasai kekuatan yang luar biasa dan motivasi imaniyah yang sangat membakar jiwa kamu.

Dan kamu akan benar-benar faham, bahawa, kita study ini adalah benar-benar jihad di jalan Allah.

Kerana itu kita takkan aim hanya lulus ( walaupun medik mmg sangat susah nak luluskan pun!) tapi kita nak menjadi sangat terbaik dalam peperiksaan kita.

Namun, jika Allah berkehendakkan sebaliknya, berupa kegagagalan, yakinlah,itulah yang terbaik buat kamu. Dan bukanlah hukuman Allah buat kamu.

Yakinlah perkara itu, walaupun dirimu sangat hiba dan tertekan saat itu berlaku, kerana Allah takkan meninggalkan hambaNya sendirian,

karya penuh : muharikah, Allah pasti bersamamu

Apa yang Allah taala minta kita buat sekarang, adalah terus menerus berusaha. Usaha kerana Dia suruh usaha. Dan doa minta Allah bantu kita dalam ijazah untuk menjayakan dakwah kita.

Dengan itu, sebaik sahaja kamu selesai jihad dalam medan pena, kamu akan terus sahaja berlari di dalam medan jihad sebenarnya; itulah dia dakwah.

+++


yeha.. aku sudaa mahu study!

erk..semalam ter..merungut jugak dekat mak cik.. 'xtau la makcik..x study apa lgi'

tapi dengan senyum..mak cik jawab 'Smoga Allah pmudahkan sgl urusan'


haisy! kita bantu agama Allah, Allah akn bntu kita..dlm stiap keadaan! wlu usaha kt xbnyk.. tapi Allah itu adil.


Allah ada!

Thursday, May 5, 2011

The Right Path

^__^

mulakan dengan bismillah..
Semoga Allah memberi jalan yang terbaik kepada kita semua..

The Right Path!- menuju Allah..
walau susah dan payaah..


insyaAllah!