Monday, March 19, 2012

syukur

jom update laju2..cepat2..
ok, kali ni kita kembali serius.

bila aku online fb..
selalu tengok status fb sahabat2...
ada yang 'state' kan nak kahwin lah..
nak itulah
nak inilah
semua dapat.
perfect.

dari mula.
belajar.
berkahwin.
berkerja.
dan beranak pinak..
hoho..
pergh...chill giler hidup ko rupanya!

*******

hmm..bnyk yang aku fikirkan..

satu-satunya adalah..
adakah aku menjadi hamba yang bersyukur dengan segala nikmatNya?
sudah cukupkah persediaanku -hidup matiku - untuk bergelar abdan syakura?

indah. indah sangat. bila tengok kawan2 bahagia.
sejak dari zaman sekolah, ipg hinggalah kerjaya.

ada sahabat yang smooth sangat perjalanan hidupnya. chill giler!
ada yang tidak kurang hebat diuji Allah. dengan sangat hebatnya!

untuk rakan2 yang rasa, Allah permudahkan sepanjang hidupnya. cepat2lah bersyukur. takut di sana nanti Allah tak lagi izinkan anda untuk memilikinya..

untuk anda..
yang sentiasa tidak memiliki apa yang anda mahu..
ingatlah. Tuhan kabulkan doa dengan 3 cara...
1) bagi
2) bagi, lewat sikit (kat syurga termasuklah)
3) tak bagi.. tapi digantikan dgn ssuatu yang lebih baik

tengok.. betapa sayangnya Dia pada kita..

lalu, tiba2..
aku teringat detik usrah d'kampung..

kisah seorang sahabat.
95% ak yakin adalah Abdur rahman al-auf..sahabat yang kaya.
Beliau risau..kalau2 segala keindahan dunia yang diberikan Allah kepadanya tidak lagi diperoleh di syurga sana..

kita sepatutnya insaf kan?
woih! Dia sahabat kut? sure2 syurga di tangan.
sedangkan kita? hmm!
tu pun refleksi dia memang power. analitikal reflektif!
sampai boleh fikir macam tu..
bimbang takut Allah tarik nikmat tu kembali...

sedangkan kita?
syurga masih jauhhhh..
sangat jauh!

oh Allah.. T_T
andai di sana nanti, inginku miliki segalanya.
termasuk melihat zatMu ya Rabb!

biarlah..
andai tidak di dunia,
di sana menanti..

tsk..tsk..tsk...

No comments:

Post a Comment